Krydsord – Scrabbles forfader – hvordan blev spillet til? Hvad er dets historie?

Scrabbles forhistorie. Hvordan er spillet opstået? Scrabble og historie af krydsord.

Når man tænker på Scrabbles verdensomspændende popularitet, kan man ikke glemme om spillets faktiske genese, som naturligvis er krydsord. Ordspillet, hvor spillere skal udfylde de rigtige felter med de tidligere gættede ord.

Det at definere begrebet “krydsogtværs” lyder nu næsten latterligt. I sidste ende ved alle af os, hvad en krydsogtværs er, ikke? Ligesom vi ved, hvad Scrabble er. Men det har ikke altid været sådan. Hvad er genesen af den populære krydsogtværs og dermed også Scrabble? Vi kigger nærmere på det.

Scrabble for århundreder siden

Når man kigger nærmere på genesen af det at danne ord, starter aktiviteten allerede ved århundredeskiftet fra 18. til 19. århundrede. De første gåder dukkede op omkring 1795. De var dog meget simplere og gik kun ud på at danne ord således, at de på samme tid kunne placeres vandret og lodret.

Ordet “krydsogtværs” dukkede først op på skrift i 1862. Det var i et amerikansk tidsskrift for de unge “Our Young Folks”. Ordet var dog lidt anderledes end det nutidige (eng. “word-cross” i stedet for “crossword”).

Historisk sagt dukkede ordet op i bøger eller magasiner for børn. Det havde ikke meget at gøre med Scrabbles kompleksitet. Orddannelse og ord med C.

Den 20. århundrede – den virkelige begyndelse

Krydsord, som vi kender den i dag, kom først til syne i 1913. Det var i en amerikansk avis “New York World”, designet af Arthur Wynne. Den engelske journalist er altså bredt anerkendt som krydsogtværsens egentlige opfinder.

Den samme avis er ansvarlig for implementering af det engelske begreb “crossword” i sproget (det polske “krzyżówka” stammer fra det samme ord). Ordenes tidligere rækkefølge blev ændret af avisens grafik pga. betingelser forbundet med publikation.

Fra krydsord til Scrabble

I løbet af de næste par år begyndte en række periodiske tidsskrifter at publicere krydsord. Indtil 20’erne er de blevet et virkelig fænomen, som gerne var kommenteret og diskuteret iblandt avisernes læsere. De første bøger udfyldt med krydsogtværsene begyndte at blive publiceret.

Det engelske begreb “crossword” dukkede først op i Oxford-ordbogen i 1933. Det var allerede to år efter, at en amerikansk arkitekt Mosher Butts opfandt Scrabble. Han benævnte spillet “criss-cross” – uden tvivl under indflydelse af krydsogtværsen også med hensyn til navnet.

Scrabble uden krydsord? Det er umuligt

Man kan altså ikke modsige, at Scrabbles genese er uadskillelig fra krydsogtværsen. Det er fascinerende, hvor hurtigt efter krydsogtværsens etablering det populære brætspil blev opfundet. Det synes at sige noget om dets medfødte potentiale til at fascinere modtagere og opfordre dem til at designe deres egne ordspil.

I dag er det både krydsord og Scrabble, som stadig er de mest populære og ukomplicerede ordspil. Når man ser tilbage, er det dog ikke svært at få et indtryk, at spillenes historie ikke er så lang, som man kunne tro. En ting er dog sikker – de bliver længe med os.

Måske laver du krydsord? Tjek dette gratis online værktøj til at lave krydsord – Puzzle Maker.

Eller måske løser du krydsord? Tjek den gratis hjemmeside, der hjælper dig med at løse ethvert krydsord https://mots-croisés.fr/.

Hvis du løser krydsord på polsk, anbefaler vi denne hjemmeside https://krzyżówka.pl/.

Kan du lide at spille Scrabble? Prøv dette unikke værktøj til at vinde i enhver spil – Tricher au Scrabble.

Eller måske har du brug for at tælle ord i teksten? Du kan gøre det med Conta Parole.

Du kan også tælle ord og bogstaver med Contador de Palabras.