Scrabble og Wordfeud – hvordan kan man starte på spillet

Hvordan starter man at spille Scrabble? – dette spørgsmål stilles af tusinder af mennesker, som aldrig har haft mulighed for at spille det. Der findes også dem, som slet ikke vil prøve, fordi reglerne synes at være for komplicerede for dem. Og det er der ingen grund til, fordi det slet ikke er sådan – Scrabble (eller spillets variation – Literaki på internettet) er et nemt ordspil, som går ud på at danne ord fra bogstaver. Hvad skal man vide om det i begyndelsen? Det er vores korte vejledning!

1. Spil et par Scrabble-kloner

Det er bedst at lære gennem at prøve. Det traditionelle Scrabble adskiller sig hovedsageligt fra netværksversioner på grund af ordpræmier. I originalet skal man bare placere et bogstav på et præmiefelt, i Literaki skal man til gengæld lægge mærke til flisernes og felternes farve. Det er ikke nogen markante forskelle, med takket være at afprøve et par spil kan man blive mere fleksibel. Mens det er en god ide at fokusere på et område på et senere udviklingsniveau, er det i begyndelsen bedre at blive bekendt med så mange udgaver af Scrabble som muligt.

2. Print en liste over ord på to bogstaver

I begyndelsen kan antallet af ord på to bogstaver (ikke at nævne ord på tre bogstaver) virke overvældende. Derfor er det værd at printe en liste over de førstnævnte og kigge på dem i løbet af dagen. Menneskets evne til ufrivillig memorisering er virkelig imponerende. Hvorfor skal man altså ikke bruge det til at indlære ord, som man kan bruge til at spille Scrabble?

3. Prøv dit bedste at lære også ordenes betydning

Ord med z eller ord med c? Det menneskelige sind kan betydeligt bedre huske ordene, som det kan knytte til noget. Derfor (hvis effekten skal være langvarig, og ikke kun gå ud på at vinde en eller to runder) må man hellere læse i online Scrabble eller Literaki ordbøger (fx på Wordshelper.dk) om de enkelte ords betydning. Det kan forst og fremmest gøre det lettere for en at bøje ordene, men også berige ens ordforråd!

4. Spil Scrabble og Wordfeud mod bedre modstandere

Man kan opnå en højere position i ratingen på kurnik.pl (polsk side med online spil) ved at spille med mange svage modstandere. Selvfølgelig er vinden en lækkerbisken for enhver ambitiøs spiller, og point fås ikke ved at tabe, men i længere sigt er det at undgå kampe med bedre spillere en blindgyde. Man kan lære mest fra dem, som man i lang tid ikke kan vinde med. Men når det endelig vil komme, og man vil sejre efter et par måneder (eller også år), vil tilfredshed være desto større.

5. Læs igennem Scrabble online ordbøger

Mange spillere mener, at det at tjekke ord i løbet af spillet er taktløst. Mens i den klassiske version af Scrabble er det nemt at sige, om nogen bruger en ordbog under spillet ellej ej, er det markant sværere på nettet. Det er ikke forbudt af de direkte regler. Man skal dog være klar over, at det kan opfattes af nogle som en slags snyd. Men det at læse igennem netværksdatabaser før eller efter spillet er ikke kun absolut ok, men også uundgåeligt for at lære flere ord og blive en bedre spiller.

6. Prøv at erindre din sprogundervisning

Det at indlære tusinde brugbare ord vil ikke gøre, at vi straks bliver i stand til at anvende dem i alle mulige bøjningsformer. I sidste ende ledsages en stor del af verber i singularis på polsk (inkl. participier) af op til flere dusin (!) bøjningsformer. Det er umuligt at lære dem alle udenad. Derfor er det værd at vende tilbage til sprogundervisningerne, som man havde i gymnasium og opfriske grammatiske regler.

7. Undgå ikke forskellige tidsfrister

De fleste spillere vil før eller senere specialisere sig i en konkret tidsfrist og foretrække et lynhurtigt spil på 5 minutter eller længere, 20 minutter eller også en halv time. I begyndelsen skal man dog spille runder i forskellige varianter. På den måde kan man finde ud af, hvilken variant er bedst for en og træne forskellige strategier, der gør det muligt at vinde spillet.

8. Spil Scrabble, spil Wordfeud og spil Krydsord!

Det sidste råd er måske mest banal, men enhver Scrabble-spiller kan bekræfte det – ingenting kan erstatte det rigtige spil! Selvfølgelig er det at forbedre grammatiske færdigheder, se kampe på yt, læse guider (som fx den her), indlære ord på to bogstaver og lære om de enkelte ords betydning en meget vigtig ting. Det er bare det, at man ikke kan få erfaring uden praktik. Ved at spille vil I lære om jeres stærke og svage sider, finde ud af, hvad I skal forbedre, og hvad i jeres spil fungerer så godt, at I i så henseende kan spille mod meget mere erfarne fans af Scrabble og Literaki. Ok – nu skal I støvsuge kasser med brætspil, installere apps og besøge kurnik.pl – enhver mester skal starte på et tidspunkt, der er stadigvæk tid til at danne de mest komplicerede ord!